Introduktion till Campagnolo Växelsystem för Racercyklar!

Introduktion till Campagnolo Växelsystem för Racercyklar!

Introduktion till Campagnolo Växelsystem för Racercyklar!

Vi presenterar Campagnolos växelsystem för racercyklar.

Campagnolo, som kommer från Italien, är ett av de mest legendariska cykelväxelmärkena. År 1933 designade de en spak som lät cyklister snabbt växla växlar bak medan de cyklade, vilket eliminerade behovet av att kliva av cykeln under lopp. De betraktas ofta som uppfinnare av växelväxlingsmekanismen. Under de senaste 85 åren har Campagnolo konsekvent upprätthållit en innovativ anda och kontinuerligt skapat bättre och uppdaterade teknologier. Detta säkerställer att varje cyklist inte bara styr sin cykel, utan också uppnår optimal produktprestanda. Steget mot 12-växlad växel är en ny era som ger cyklister den snabbaste, mest exakta och mångsidiga produktupplevelsen.

  

Campagnolo-familjen är för närvarande uppdelad i:

Super Record EPS elektronisk (fullständig omfattning 11-växlar)

Super Record (12-växlar)

Record (12-växlar)

Record EPS (fullständig omfattning 11-växlar)

Chorus (11-växlar)

Chorus EPS (11-växlar)

Potenza (11-växlar)

Centaur (11-växlar)

 

Entry-Level Campagnolo System: Centaur

 

Det instegsnivå Centaur-växelpaketet är i paritet med 105 eller SRAM Rival i samma kategori, båda med 11 växlar och tillverkade av lätt aluminiumlegering. Även om Centaur är Campagnolos lägst rankade serie är dess prestanda jämförbar med 105. Campy hävdar att den enda skillnaden mellan Centaur och dess högre nivåer är användningen av mer prisvärda material.

Vevparti

Det nya vevpartiet liknar Super Record men är något tyngre. Både stora och små kedjekransar använder en fyrarmad anslutning med oberoende BCD:er och olika skruvringstorlekar, vilket ökar deras stelhet. Endast kombinationerna 50/34 och 52/36 är tillgängliga, eftersom Campagnolo anser att dessa kombinationer är mest lämpade för amatörryttare.

Bakhjulskassett

Omfattar alla växelförhållanden upp till 32 tänder och eliminerar behovet av att välja mellan kort eller lång bur.

Växelhandtag

De polymera växelhandtagen och toppklassens EPS-interna komponenter erbjuder liknande växlingskänsla, främst begränsad till ett växelbyte åt gången utan kontinuerlig upp- eller nedväxlingsfunktion.

Den Helt Nya Campagnolo Serien: Potenza

 

Potenza rankas som nummer fyra i Campys hierarki, efter Super Record, Record och Chorus. Denna nya modell ersätter Veloce och Athena och är startpunkten för skivbromsalternativ i Campagnolos sortiment.

Det helt nya Potenza-kitet blev en konkurrent till Ultegra år 2017. Det ärvt funktioner från Record och har ett fyrarmat vevparti och växelhandtag liknande de avvecklade Veloce och Athena-kiten, vilket möjliggör tre-växel-uppväxling och enkelväxel-nedväxling. Potenza ersätter effektivt Athena.

Oförändrat Campagnolo System: Chorus

 

De nya Vari-Cushion™ växelhandtagen med Ultra-Shift™ ergonomiska spakmekanismer ger 1 till 4 växeländringar baserat på fingerkraft. Från och med denna nivå finns det en betydande övergång till kolfibermaterial med röda och vita alternativ tillgängliga.

Uppgraderat Lägre-Nivå Campagnolo System: Record 12-växlar

 

Tidigare den högsta Record-serien betraktas den nu som en avancerad modell. Strukturellt kombinerar den högkvalitativ kolfiber, lättmetall och titan och positionerar sig mellan Shimano Ultegra och Dura-Ace eller SRAM Force och SRAM Red.

Professionellt Nivå Campagnolo System: Super Record 12-växlar

 

Campagnolo erbjuder en högre nivå av kombination med sitt top-tier Super Record. Liknande Record men med användning av kolfiber och titan är komponenterna i Super Record lättare och mer robusta. De omgjorda växelhandtagen är bekvämare för mindre händer och tillåter upp till fyra uppväxlingar och fem nedväxlingar i en enda handling. Super Record-vevpartiet är älskat av cyklister som ett konstverk.

Både Record och Super Record kan nu utrustas med Campagnolos skivbromsalternativ.

Campagnolo EPS Elektroniska Växlar

 

Campagnolos Super Record EPS är den dyraste av de tre största märkena. Förutom mekanisk växling erbjuder Campagnolo elektronisk växling kallad EPS (Electronic Power Shift). Den börjar med Chorus EPS, liknande Shimano, och kombinerar mekanisk växling med batteridriven växling. Batteriet kan placeras externt eller dolt inuti sadelpinnen eller sadelröret. Super Record EPS förbättrar alla dessa funktioner. Precis som Shimano delar det mekaniska EPS samma vevparti, kassett och kedja som Super Record.

Slutsats

Prestandan hos Campagnolos växelsystem varierar endast lite mellan olika nivåer. Även de mest instegsnivåprodukterna erbjuder anständig prestanda. Växelhandtag på högre nivåer skiljer sig främst i vikt och material (kolfiber, titan osv.). Den största materiella skillnaden är att växelhandtag från mellan- till högre nivåer använder kullager, medan instegsnivåprodukter använder nylonbussningslager.

 

Tillbaka till blogg