Hur reparerar man ett punkterat däck?

Hur reparerar man ett punkterat däck?

Platt bakdäck. Vad ska man göra åt det?

Alla känner till den här situationen: Du cyklar och du känner att du får allt svårare att ta dig framåt. En snabb kontroll visar att luft har läckt ut från bakdäcket. I följande avsnitt kommer vi att visa dig hur du byter innerröret när du är på vägen:

Obs: Vi begränsar oss här till metoden att byta stående. Samma moment är också möjliga när cykeln vänds runt så att sadeln och styret nuddar marken.

1. byte av kedja

För att göra kedjan så spänd som möjligt, sätt den på det minsta bakdrevet samtidigt som du växlar till en högre växel. Längst fram ska kedjan sitta på det högsta eller mittersta kedjedrevet.

2. släpp snabbkopplingen

Först och främst måste du lossa snabbkopplingen. Detta är en spännanordning på sidan av bakhjulet som kan dras åt och vridas.

3. Lyft upp bakhjulet

Du kan nu lyfta bakhjulet. Det är bäst att ha en annan person som hjälper dig att hålla cykeln. Du kan behöva vända kedjan något utåt.

4 Byte av innerslang

När däcket har tagits bort, släpp ut så mycket luft som möjligt. Sedan kan du tvinga bort däcket från fälgen. Detta kan göras manuellt eller med ett lämpligt verktyg. Röret kan sedan tas bort. Omvänt kan ett nytt rör sättas in och blåsas upp.

5. sätta i hjulet

För att sätta tillbaka hjulet, placera kedjan på det minsta drevet och dra upp bakväxeln med tummen och bakåt med fingrarna så att hjulet kan placeras i ramen vid den resulterande linjen.

6. Kontrollera däcket

Nästa steg är att kontrollera att hjulet roterar korrekt. I detta fall är det extra viktigt att bromsskivorna inte skaver när de roterar fritt.

7. Dra åt snabbkopplingen

Det sista steget är att dra åt snabbkopplingen.


Det är allt!
Tillbaka till blogg